EN
BG
  • Илия Михайлов
  • ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ
  • Кино и музика
  • Заедно пеем ние
  • Звукът на Византия

Илия Михайлов

Музикален директор и изследовател

Биография

Илия Михайлов (роден през 1974 г., гр. София) изучава пиано, контрабас, теория на музиката, хорово и оркестрово дирижиране. Дипломира се в Асоциирания борд на Кралските музикални училища в Лондон, Джулиард скул в Ню Йорк и Университета по музика в Лозана. Специализира в Нюйоркския университет и Женевската консерватория. Диригент и педагог с богат международен опит в ръководенето на успешни интердисциплинарни проекти и семинари, с многообразен хоров, оркестров, фолклорен и съвременен репертоар. Изследовател на източната (византийската) църковна музика и нейните идиоми.

От 1999 г. е музикален директор на "Големите български гласове". С ансамбъла реализира множество успешни проекти съвместно със именити творци като проф. Стефан Драгостинов, Теодосий Спасов, холивудския композитор Мишел Коломбие, френския джаз пианист Франсоа Рюлан и неговото трио, с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж (Донго) Соколай и др. Гастролира в над 20 страни в Европа, Азия и Северна Америка на престижни международни фестивали. Изявите му са високо оценени от професионалната критика.

Илия Михайлов е и даровит преподавател, който организира и провежда майсторски класове съвместно с Харвардския университет (САЩ), Страсбургската консерватория, Парижкия университет 8, Хоровата академия на фестивала в Пюизе (Франция), както и Училището по култура и изкуства в град Чънду, Китай. От 2009 до 2015 г. е диригент на хора на Американския колеж в София. През 2005 г. заедно с акад. Васил Казанджиев и съмишленици основа Българското музикално сдружение и е артистичен директор в продължение на 14 години.

За неговата работа му с хора са заснети няколко документални филми излъчвани на международни кино форуми и по БНТ. През 2012 г. Френският музикален канал Мezzo реализира едночасов филм, който получава световно разпространение и включен в емблематичната серия "Хоровете на Европа". И. Михайлов осъществява записи за радио BBC и марките Еdiciones Singulares, Brilliant Classics и Naïve. През 2009 записва за БНР филмовата музиката на композитора Митко Щерев.

От 2011 до 2015 г. е щатен диригент на Софийската филхармония - ръководи Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" (Българската хорова капела). Гост-диригент е на оперни и симфонични оркестри в България, изнася концерти със Студио Примо, Кончерто Антико, Куарто Ансамбъл и чешкия Camerata Bohemianа.

Друг акцент от дейноста на И. Михайлов е опитът му, натрупан от работата му със световноизвестните диригенти Клаудио Абадо, Бернард Хайтинг, Пиер Булез, Сейджи Озава, Курт Мазур, Иван Фишер, Даниеле Гати, Жан-Клод Казадесю, Йесус Лопес-Кобос, Жан- Бернар Помие, Урош Лайовиц, с тенора Хосе Карерас, както и с хореографите Пина Бауш и Морис Бежар.

През 2018 г. основава ансамбъла за източно пеене „Софийски псалти“, с който реализира проекта "Музика на православния изток", фокусиран върху славяно-византийската певческа традиция. Проектът, съдържащ компактдиск, книга и музикологично изследване, е финансиран от Национален фонд „Култура“ и е част от културната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Илия Михайлов е докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Владее английски, френски, италиански и руски език, което допринася за културното сътрудничество и комуникация посредством изкуствата.

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ

Българският народ отдавна е разбрал, че човешкият глас е много по - изразителен в песента, отколкото в говора, и е поставил в своята традиция изкуството на пеенето на върха на артистичната си изразителност. Съвършенството, което е в основата на традиционния фолклор, е плод на хилядолетни усилия и се е предавало от поколение на поколение през вековете.

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ е ансамбъл от професионални певици и съществува вече 40 години. Спецификата на тяхната гърлена гласова техника е базирана на напълно естествен процес на вокализация, която поддържа звука с мускулите на гърлото, а не с диафрагмата. От 1980 г. хорът е дирижиран от Здравко Михайлов, под чието ръководство в репертоара са включени творби, композирани със съвременна хармония и полифония върху мелодии от българския фолклор на автори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев и др.

През годините солистки на хора са Елена Божкова, Калинка Вълчева, Олга Борисова, Кремена Станчева, Анастасия Костова, Василка Андонова, Надежда Хвойнева, Стояна Бонева, Виолета Накова, Надка Караджова, Лиляна Галевска, Стояна Лалова, Янка Танева, Христина Лютова, Цветанка Варимезова и Златина Узунова. Създавайки по този начин най-добрия колектив от фолклорни гласове и благодарение на способностите на З. Михайлов като първокласен хормайстор, ансамбълът придобива международна известност и печели наградата Grand Prix de Disque на фестивала MIDEM във Франция.

От 1999 г. музикален директор на „Големите български гласов“ е Илия Михайлов. Заедно с хора осъществява много успешни проекти със знаменити творци като емблематичния български музикант Теодосий Спасов, холивудския композитор Мишел Коломбие, с френския джаз пианист Франсоа Рюлан и неговото трио, съвременните визуални артисти Мисирков/Богданов, с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай и др.

Хорът гастролира в над 20 страни в Европа, Азия, Северна Америка на някои от най-престижните международни фестивали. Редовна част от тяхната образователна програма са майсторските класове за Харвардския университет, Парижкия университет 8, Страсбургската консерватория.

През 2005г. Министерство на външните работи на Република България селектира И. Михайлов и хора да създадат два албума за официални подаръци на страната по случай приемането й в Европейския съюз. Същата година Валерий Гергиев кани „Големите български гласове“ да изнесат концерти на Московския Великденски фестивал в Кремъл, зала „Чайковски“, и в манастира „Свети Петър“. Ансамбълът осъществява и турне в Канада, поставяйки рекорд по продадени за само за един ден 10 000 хиляди билети . Хорът участва и на Международния фестивал за нематерялно културно наследство в град Чънду, Китай.

Би Би Си, радио 3, записва „Големите български гласове“, а през 2012 г. френската музикална телевизия МEZZO заснема едночасов филм за работата им, включен в престижната серия „Хоровете на Европа".

Кино и музика

Спектакълът “Лодката на влюбените” е неочаквана комбинация между ням филм на големия режисьор в историята на европейското кино Жан Епщайн, хора Големите български гласове с диригент Илия Михайлов и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан. Представен с голям успех в Италия, Франция и България, той получава възторжени отзиви, определящи го като „събитие от европейски мащаб, истинска симбиоза между импресионистичното кино и музиката на Източните Балкани“.

Този кино-концерт е замислен като поредица от музикални картини, които се развиват на фона на образите от филма, като ги коментират или допълват. Магическата сила на българските гласове по уникален начин се съчетава с оригиналните композиции на музикантите от джаз триото. Така се достига до въздействащ диалог между европейския джаз и неговата импровизационна стихия с неподвластната на времето музика на фолклорните песни.

Разнообразната музикална чувствителност създава нов и рядък звук и подпомагайки сюжета на филма, става неочакван съавтор на кино разказа.

Филмовата музика на Митко Щерев

Съюзът на Българските филмови дейци избира Митко Щерев, широко известен като автор на евъргрийни и композитор на музиката за повече от 30 филма, за „филмов композитор на столетието“. През 2009 г. година Българската национално радио /БНР/ кани композитора да запише своята музика. Илия Михайлов, с когото Щерев работи продължително време и концертира активно, дирижира оркестъра на Радиото, а авторът изпълнява на пиано музикалните си произведения. Селекция на някои от най добрите филмови партитури на Митко Щерев, като „Осъдени души“ (1975), „Завръщане от Рим“ (1976), „Адаптация“ (1979), „Жребият“ (1993), „Принцът и просякът“ ( 2005) и „Мъж за милиони“ (2006), са записани и издадени на компактдиск, който по-късно става национален музикален бестселър.

Заедно пеем ние

Чрез своето динамично присъствие на подиума и неуморно застъпничество за образование по изкуствата Илия Михайлов запознава с музиката много нови аудитории по света.

Провеждайки майсторски класове и в сътрудничество с утвърдени консерватории и университети, той създава разнообразни образователни проекти за ученици и студенти от всички нива на музикална компетентност.

Илия влага време и енергия в мисията си да заплени с музиката младите хора, твърдо уверен, че изкуствата играят основна роля в създаването на по-справедливо, мирно и интегрирано общество.

Звукът на Византия

Звукът на Византия е музиколожки изследователски проект, чиято основна цел е да представи европейските музикални корени на България чрез славяно-византийската църковна музика, звучала по нашите земи. Целта е да се повдигне воала от Византийския свят, своего рода първообраз на Европейския съюз, със своето сърце в Константинопол и неговата снага - славянските страни България, Македония, Сърбия, Русия, в които православното християнство е основният структурообразуващ елемент. Най-свидната рожба на този свят е цивилизацията, наричана византийска, която е едно от двете лица на Европа и изгражда неделимото историческо единство на нашия континент.

В наши дни православната музика незаслужено е маргинализирана, докато в Западна Европа църковната музика звучи все повече от записи и концертни изпълнения. Крайно необходимо е постиженията в теоретичното изследване на Източната музика да бъдат доведени до знанието на обществото по пленителен и съвременен начин.

Систематизирайки и възстановявайки творби от X до XIX век, разчетени от старинни ръкописи, събрани от различни манастири, архиви и фондове, песнопенията са изследвани от специалисти и записани от църковни певци с духовно образование. Проектът обобщава литургичната музика, използвана в богослуженията на Балканския полуостров, която е повлияла развитието на западноевропейската култура за повече от хилядолетие.

През 2018 г. Илия Михайлов и неговият ансамбъл за Източно пеене „Софийски псалти” записаха и публикуваха част от изследвания материал на компактдиск, придружен от пояснителни текстове и илюстрации, в луксозно двуезично (на български и английски) издание.

Звукозаписи

Архив

Музиките на Шагал

Музиките на Шагал Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

2003 Naive / Франция

Ортодоксална коледа

Коледна ортодоксална музика Смесен хор, Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1998 Auvidis - Ethnic / Франция

Български и руски народни песни

Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1998 Балкантон / България

Българска и руска ортодоксална музика

Смесен хор, Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1998 Балкантон / България

Xenogears - оригинален саундтрак

Музика композирана от Ясунори Митцуда Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1998 DigiCube / Япония

Мистерията на българските гласове - част 3

Световната премиера на Йо игра оро на Ниолай Кауфман е включена в този албум. Записът е на Ансамбъла за народни песни при Българското радио

Диригент: Здравко Михайлов

1998 Philips, Disque Celier / Франция

Народни песни, Ортодоксални песнопения

Женски хор, Мъжки хор, Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1997 Auvidis - Ethnic / Франция

Музика за душата

Мъжки, Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1996 Auvidis - Ethnic / Франция

Ортодоксални песнопения, Народни песни

Концертен запис от Виктория хол, Женева Женски хор, Мъжки хор, Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1996 Dinemec Clasics / Щвейцария

Руски народни песни

Женски хор, Мъжки хор и Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1994 Auvidis - Ethnic / Франция

Руска ортодоксална музика

Женски хор, Мъжки хор и Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1993 Auvidis - Ethnic / Франция

Ортодоксални песнопения

Женски хор, Мъжки хор и Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1992 Auvidis - Ethnic / Франция

Народни и ортодоксални песни

Смесен хор

Диригент: Здравко Михайлов

1992 Auvidis - Ethnic / Франция

Народни и ортодоксални песни

Мъжки хор

Диригент: Здравко Михайлов

1991 Auvidis - Ethnic / Франция

Народни и ортодоксални песни

Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1991 Auvidis - Ethnic / Франция

Български фолклорни песни

Концертен запис от Музик хол Кьолн Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1990 Laser Light / Германия

Пеенето на българските жени

Български фолклорни песни. Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1988 Auvidis - Ethnic / Франция

Български народни песни Ортодоксални песнопения

Концертен запис от Йерусалимския изрелски фестивал, Женски хор

Диригент: Здравко Михайлов

1988 MCS / Израел

Мистерията на българските гласове - част 2

Две песни - Стани ми Майчо и Трънке, Тодорке, в изпълнение на Ансамбъла за народни песни при Българското радио, дирижирани от Здравко Михайлов, записани през 1982 - 1983, са включени в този световно известен албум, получил наградата Грами® през 1990 г.

Диригент: Здравко Михайлов

1987 Philips, Disque Celier / Франция

Контакти

ул "Хан Омуртаг" №6, 1124, София, България

office@iliamihaylov.com

+359 888 681 295